یکشنبه ۰۲ دی ۰۳

وسواس موكني | تشخيص و نحوه درمان وسواس كندن مو

۴ بازديد

وسواس موكني، تشخيص و نحوه درمان وسواس كندن مو

اختلال وسواس موكني به تريكوتيلومانيا معروف مي باشد و يك نوع اختلال رواني مي باشد كه در آن فرد تمايل به كندن موهاي سر، ابرو، مژه و هر قسمت بدنش را دارد و در برابر اين رفتار اجباري نمي تواند مقاومت كند و مانع آن شود.

اين اختلال بيشتر در زمان هايي كه فرد دچار فشار و تنش مي شود شدت مي يابد و فرد براي اين كه به آرامش برسد و احساس لذت كند شروع به كندن موهايش مي كند. فرد با اختلال موكني، بخش قابل توجهي از موهايش را از دست مي دهد و با استفاده از ترفندهاي مختلف تلاش مي كند اين مسئله را پنهان نگه دارد.

توجه داشته باشيد زماني كه اختلال موكني با اختلالات ديگر رواني همراه شود بر روي جنبه هاي مختلف زندگي اثراتي مي گذارد و مشكلاتي را براي فرد به وجود مي آورد به همين دليل بايد هر چه زودتر اين اختلال مورد درمان قرار گيرد.

در اين مقاله اختلال موكني را مورد بررسي قرار مي دهيم و در مورد علائم و نشانه ها و علل و راهكارهايي درماني آن مطالبي را بيان مي كنيم.

اختلال وسواس موكني چيست؟

وسواس موكني يك اختلال وسواسي مي باشد كه فرد تمايلي زيادي و اجباري به كندن موهايش دارد بنابراين زماني كه دچار تنش مي شود و فشار زيادي را بايد تحمل كند براي به آرامش رسيدن و به دست آوردن لذت اقدام به موكني مي كند.

اختلال موكني در زنان بيشتر مي باشد و آمار نشان مي دهد كه زنان ده برابر بيشتر از مردان به اين اختلال دچار مي شوند.

موكني تنها مربوط به  موهاي سر نمي شود اگر چه كندن موهاي سر امري شايع است و ممكن است قسمتي از سر كم مو يا حتي طاس شود اما فرد موهاي قسمت هاي ديگري مانند ابرو، مژه، موهاي بدن مانند موي دست، پا، زير بغل، بخش شرمگاهي و موهاي صورت مانند ريش يا سبيل را نيز مي كند.

اختلال وسواس موكني چه پيامدهايي به همراه دارد؟

اگر به اختلال موكني مبتلا باشيد براي پنهان كردن قسمتي هايي كه موهاي آن كنده شده است دنبال راه حل مي گرديد و در مورد اين قسمت ها دچار عذاب هستيد در اين شرايط ممكن است از كلاه، روسري، مژه مصنوعي، آرايش هاي غليظ و غيره استفاده كنيد.

برخي از افراد تمايل دارند كه موهاي كنده شده خود را بخورند كه اين مسئله منجر به اختلالات گوارشي مي شود. در كنار آن ممكن است دچار اختلال بدريخت انگاري، اختلالات اضطرابي و مشكلات ديگر شويد به همين دليل توجه به اختلال موكني بسيار اهميت دارد و بايد براي درمان آن اقداماتي انجام داد.

نشانه هاي وسواس موكني، وسواس كندن مو

هر كدام از اختلال ها نشانه ها و ويژگي هاي مشترك به خودشان را دارند. در ادامه مقاله برخي از ويژگي هاي اختصاصي اختلال موكني را بيان مي كنيم:

  • كندن افراطي و مداوم موهاي سر يا نقاط ديگري در بدن
  • براي كاهش يا قطع رفتار موكني تلاش هاي زيادي انجام مي دهد.
  • به علت موكني رو به رو شدن با مشكلات و اختلالات زندگي براي آن ها دشوار مي باشد.
  • موكني يا بي مويي ناشي از بيماري هاي جسماني ديگر از مشكلات پوستي نيست.

علل بروز وسواس موكني چيست؟

اصلي ترين علل ايجاد اختلال موكني مي توان به موارد زير اشاره نمود:

اختلالات همايند:

در صورتي كه اختلال موكني با اختلال هايي مانند وسواس فكري عملي، اختلالات اضطرابي، افسردگي و اختلال پس از سانحه به صورت همزمان اتفاق بيفتد در به وجود آمدن اين اختلال نقش بسياري دارد.

عوامل ژنتيكي:

يكي از دلايل اختلال موكني ممكن است عوامل ژنتيكي باشد، بر اساس تحقيقات انجام شده اين اختلال ممكن است به خاطر يك نوع جهش ژنتيكي در فرد به وجود آيد. در صورتي كه نابهنجاري هايي روي كروموزوم شماره ۱، معروف به SL TRKI روي دهد باعث به وجود آمدن اختلال موكني مي شود.

هم چنين ژنتيك بر روي اختلالات وسواس ديگري مانند وسواس فكري عملي بسيار تاثير مي گذارد.

ناتواني در مديريت استرس:

افرادي كه در مديريت استرس ناتوان هستند، زماني كه دچار استرس مي شوند نمي توانند به خوبي هيجانات و استرس شان را مديريت كنند به همين دليل با استفاده از راه هاي نادرست به كنترل استرس شان مي پردازند كه يكي از اين روشه ها موكني مي باشد.

به طور مثال افرادي كه براي كنكور درس مي خوانند ممكن است به صورت ناخودآگاه يا ارادي به كندن موهايشان بپردازند. به همين دليل بايد با روش هاي كنترل استرس آشنا شويد و اطلاعات خود را در اين خصوص افزايش دهيد تا از شروع و تداوم اين اختلال و رفتار جلوگيري كنيد.

منبع : وسواس موكني | تشخيص و نحوه درمان وسواس كندن مو

تا كنون نظري ثبت نشده است
امکان ارسال نظر برای مطلب فوق وجود ندارد