دوشنبه ۱۶ تیر ۰۴

افسردگي ماليخوليايي، نشانه ها، نحوه تشخيص و درمان

۸ بازديد

افسردگي يا ملانكوليك  نوعي از افسردگي مي باشد كه در آن تمام علائم افسردگي اساسي وجود داشته باشد اما علائم آن در بعضي از موارد شديدتر مي شود. روانشناسان اين نوع افسردگي را  افسردگي زيستي نيز مي نامند.

اين افسردگي مي تواند در اثر تغيير ترشح انتقال‌دهنده‌هاي عصبي مانند سروتونين به وجود بيايد و به مرور باعث ايجاد نشانه هايي مثل صبح زود بيدار شدن، كاهش وزن، احساس گناه شديد يا لذت نبردن از فعاليت هاي سرگرم كننده شود. اين عوامل بر تمام ابعاد زندگي تاثير منفي مي گذارند.

همان طور كه گفته شد افسردگي ماليخوليايي باعث ايجاد علائم شديد افسردگي مي‌شود بنابراين درمان آن از اهميت زيادي برخوردار است.

افسردگي ملانكوليك به عنوان زير مجموعه اي از افسردگي اساسي شناخته مي شود و روانشناسان آمريكايي آن را به عنوان يك اختلال نمي شناسند در حالي كه آن را به عنوان افسردگي ماليخوليايي تشخيص داده اند. در ادامه اين مقاله به بررسي افسردگي ملانكوليك، نشانه ها، چگونگي تشخيص و درمان آن مي پردازيم. و اين افسردگي را به طور كامل مورد بررسي قرار مي دهيم.

افسردگي ملانكوليك، افسردگي ماليخوليايي

افسردگي نوعي بيماري مي باشد كه به شكل فواصلي از غم و ناراحتي بروز پيدا مي كند. اين اختلال انواع مختلفي دارد كه در دليل ايجاد شدن، شدت و پايداري با يكديگر متفاوت مي باشند. يكي از اين انواع افسردگي ملانكوليك مي باشد كه به عنوان يكي از شديدترين انواع افسردگي شناخته مي‌شود.

افسردگي ماليخوليايي بيشتر در افرادي كه نشانه هاي افسردگي اساسي را دارند ديده مي شود، افسردگي يك نوع بيماري رواني مي باشد كه با احساسات منفي و ناكام كننده نشان داده مي شود، افرادي كه دچار افسردگي مي شوند بي انگيزه مي شوند و نسبت به هيچ چيز ذوق و شوق نشان نمي دهند و بيشتر تمايل به گوشه گيري و خودكشي دارند.

فردي كه به اين بيماري افسردگي مبتلا مي شود كل زندگي او درگير شده و بر روي جنبه هاي زندگي فرد اثر مي گذارد و آن ها را نابود كند، در صورت ابتلا به افسردگي ممكن است فرد موقعيت شغلي خود را از دست بدهد و وضعيت تحصيلي اش به صورت قابل ملاحظه اي افت كند، هم چنين اختلال در روابط و ارتباطات اجتماعي  يكي ديگر از پيامدهاي افسردگي مي باشد.

مهم ترين ويژگي افراد افسرده لذت نبردن از كارهاي روزمره و ديگر تفريحات مي باشد، زماني كه فرد به افسردگي مبتلا مي شود دچار حس بي لذتي شده و به طور معمول ميل به خودكشي و حس نااميدي به دنيا در او ايجاد مي شود.

بيماري ماليخوليا چيه

نشانه هاي افسردگي ملانكوليك | علائم افسردگي ماليخوليايي

افراد با افسردگي ملانكوليك يا ماليخويا مي تواند شامل معيارهاي زير باشند:

  1. براي مدت زمان طولاني دچار افكار ناراحت كننده و غمگيني مي شوند.
  2. در انجام فعاليت هاي مورد علاقه گذشته، انگيزه لازم را ندارند و هيچ لذتي از انجام آن فعاليت نمي برند.
  3. فقدان انرژي يا احساس خستگي
  4. تغيير در الگوي خواب
  5. احساس اضطراب و تحريك پذير شدن
  6. بهم ريختن عادات غذايي ( خوردن زيادتر يا كمتر)
  7. بهم ريختن عادات خوب ( خواب زياد يا كم) از نشانه هاي افسردگي ملانكوليك
  8. به دليل تحريك پذيري يا اضطراب دچار تغييرات جسماني مي شوند.
  9. مشكل در تمركز، حافظه و صحبت كردن
  10. حرف زدن و فكر كردن راجع به مرگ و خودكشي
  11. تلاش براي خودكشي

اختلال افسردگي ماليخوليايي  برخي از نشانه هاي افسردگي را شديد تر از انواع ديگر افسردگي دارد، به طور مثال احساس غم و ناراحتي، ناتواني خواب رفتن و بيدار شدن صبح زود، احساس خستگي و بي انرژي بودن، مشكل در اعتمادبه‌نفس و همچنين فكر به مرگ و آسيب رساندن به خود.

يازده معيار بالا كه بيان شده است نشانه هايي از افسردگي اساسي هستند، در زير هفت ويژگي بيان شده است كه تنها مربوط به مدل ماليخوليايي افسردگي مي باشد:

  1. بي لذتي شديد در اكثر فعاليت هاي روزانه و عدم انگيزه براي انجام آن فعاليت ها
  2. بدبيني و بد گماني درباره اتفاقات و اخبار ( تفسير تمام مسائل به شكل نااميد كننده و پوچ گرايانه)، دچار منفي بافي شديد مي شوند.
  3. احساس شديد نااميدي و بي ارزشي از نشانه هاي افسردگي ملانكوليك
  4. اختلالات خواب
  5. كاهش وزن
  6. احساس شديد و نامتناسب گناه و تقصير به صورت نابجا
  7. حالت هاي افسردگي اساسي كه در اول صبح بعد از بيدار شدن به صورت شديد در فرد نشان داده مي شود.

تشخيص افسردگي ملانكوليك ( تشخيص افسردگي ماليخوليايي)

بر اساس مطالبي كه بيان شده است افسردگي ملانكوليك ( ماليخوليا) از نظر انجمن روانشناسي آمريكا يك تشخيص مجزا نمي باشد و به عنوان يكي از زير مجموعه هاي افسردگي نشانه گذاري مي شود، براي اين كه روانشناس افسردگي اساسي با خصايص ملانكوليك ( ماليخوليا) را شناسايي كند به طور معمول سوالات زير را مي پرسد:

  1. آيا براي شما صبح بلند شدن سخت مي باشد و شروع روز براي شما اذيت كننده است؟
  2. آيا حال شما به صورت كلي در صبح ها بدتر است؟
  3. خوابتان چگونه است؟
  4. آيا در چرخه خواب شما مشكل و اختلالي به وجود آمده است؟
  5. يك روز معمولي براي شما به چه صورت است؟
  6. آيا اخيرا ريتم زندگي روزانه شما تغيير كرده است؟
  7. آيا هم چنان از سرگرمي هاي گذشته تان لذت مي بريد؟
  8. آيا نسبت به قبل تمركزتان دچار تغيير شده است؟

دلايل افسردگي ماليخوليايي| علت بيماري ماليخوليا

باوجود اين كه اساسي ترين دليل ايجاد افسردگي ملانكوليك كاهش انتقال‌دهنده‌هاي عصبي مي باشد اما بايد توجه داشته باشيم كه همه زير دسته هاي اختلال افسردگي اساسي زمينه‌هاي يكساني در فيزيولوژيكي، رواني و اجتماعي دارند. در ادامه مقاله به دلايل ايجاد اين نوع افسردگي بجز كاهش سطح سروتونين كه در ابتدا به آن اشاره شد، مي پردازيم.

تجربيات تلخ زندگي

تجربيات تلخ مانند طلاق، مرگ عزيزان، شكست، تغيير محل زندگي و مسائل ديگر مي تواند باعث ايجاد افسردگي شود. با وجود اين كه به نظر مي رسد مي توان بر اين تجربيات غلبه كرد، اين شرايط مي تواند باعث شود كه افراد دچار افسردگي شوند يا به خودشان آسيب برسانند.

افكار ناكارآمد

افكار منفي يكي از دلايل اصلي ايجاد افسردگي در فرد مي باشد. سه مورد از رايج ترين افكار منفي در ادامه ذكر شده است: 

  1. تلاش زيادي براي راضي نگه داشتن ديگران زيرا فرد احساس مي كند كه دوست داشتني نيست.
  2. احساس بي ارزشي، ناتواني و اعتماد به نفس پايين
  3. ناتواني در كنترل شرايط و محيط

اين افكار مي تواند باعث ايجاد يا تشديد افسردگي شود ؛ زيرا فرد به جاي جست و جو براي راهكارهاي درماني احساس ناتواني پيدا مي كند.

روابط اجتماعي نامناسب

سعي كنيد شبكه اي از دوستان و اطرافيان داشته باشيد كه به شما در روند درمان كمك كنند. تنهايي مي تواند آسيب هاي زيادي به روحيه شما وارد كند. در اين راه مي توانيد در جلسات درماني گروهي شركت كرده و با افراد ديگري كه مشكلاتي مانند شما دارند آشنا شويد.

 

منبع :  افسردگي ماليخوليايي، نشانه ها، نحوه تشخيص و درمان

تا كنون نظري ثبت نشده است
امکان ارسال نظر برای مطلب فوق وجود ندارد