سه شنبه ۱۷ تیر ۰۴

مهارت هاي ارتباطي | اهميت انواع مهارت هاي ارتباطي

۶ بازديد

 

مهارت هاي ارتباطي، اهميت انواع مهارت هاي ارتباطي

انسان يك موجود اجتماعي است و همين امر باعث مي شود تا فرد مهارت هاي ارتباطي لازم را كسب كند.

به طور كلي مهارت ارتباطي شامل دو نوع مهارت كلامي و غيركلامي مي شود و داشتن اين مهارت ها در روابط بين فردي، كاري و تحصيلي و مكاتباتي بسيار لازم و ضروري مي باشد. مهارت هاي ارتباطي را مي توان ياد گرفت و با استفاده از تمرين و آموزش اين مهارت ها را در خود تقويت كرد.

بايد ارتباطات را به خوبي بشناسيد زيرا در بسياري از مواقع همين ارتباطات سبب آسيب مي شود و در اين شرايط شما بايد درك عميقي از فرآيند ارتباطات داشته باشيد تا در جنبه هاي مختلف زندگي تان به طور مثبت از آن استفاده كنيد و براي شما موفقيت آميز باشند.

افرادي كه نمي توانند با ديگران ارتباط موثري برقرار كنند به دلايل مختلفي مانند عدم اعتماد به نفس يا مشكلات دوران كودكي مي باشد در اين شرايط بايد در جلسات مشاوره روانشناسي شركت كنند تا ناتواني افراد در عدم برقراري ارتباط ريشه يابي شود و براي حل آن راهكارهايي بيان شود.

در اين مقاله به بررسي مهارت هاي ارتباطي و انواع آن مي پردازيم.

مهارت هاي ارتباطي

مهارت ارتباطي به توانايي فرد براي انتقال اطلاعات به ديگران به صورت موثر و كارآمد مي باشد، در صورتي كه فرد مهارت ارتباطي را به صورت عميق و كارآمد ياد بگيرد مي تواند ارتباط بين فردي  و تجاري موفقيت آميزي با ديگران داشته باشد، در نتيجه رضايت فرد از زندگي افزايش مي يابد.

اولين مرحله براي ارتباط برقرار كردن با ديگران توليد اطلاعات مي باشد و بعد از آن شخص راهي براي رساندن اطلاعات به ديگران پيدا مي كند. توجه داشته باشيد كه فرآيند برقراري ارتباطات صحيح علاوه بر اطلاعات به شيوه انتقال اطلاعات هم بستگي دارد.

هر شخصي به شيوه خاص خودش از مهارت هاي ارتباطي استفاده مي كنند تا اطلاعات را به ديگران انتقال دهد. در صورتي كه مهارت هاي فرد بيشتر باشد و بتواند تسلط بهتري بر روي مهارت هايش داشته باشد به شيوه بهتري مي تواند با ديگران ارتباط برقرار كند.

اهميت افزايش مهارت هاي ارتباطي در زندگي

در صورتي كه فرد مهارت هاي ارتباطي را فرا گرفته باشد مي تواند ازدواج موفق، دوستي هاي پايدار، فرصت هاي شغلي بيشتر و پيشرفت هايي در زمينه هاي مختلف زندگي داشته باشد.

در صورتي كه شما مهارت هاي ارتباطي تان را افزايش دهيد، خواهيد توانست در زمينه كاري به جايگاه هاي بالاتري برسيد و تبديل به مديري موفق و ثروتمند شويد. هم چنين در ارتباط با ديگران اعتماد به نفس شما افزايش يافته و نسبت به خودتان به ديد مثبت تري خواهيد رسيد.

اگر مهارت هاي ارتباطي در ميان اعضاي خانواده به ويژه در ارتباط با فرزندان افزايش يابد اين ويژگي بر روي روابط شما تاثير مثبت گذاشته و در شكل گيري خانواده سالم نقش بسيار مهمي  دارد.

براي اين كه ارتباط موثري با فرزندان خود داشته باشيد بهتر است از مشاور خانواده كمك بگيريد و هم چنين با مشاوره روانشناسي در ارتباط باشيد تا ارتباطات شما بهبود يابد.

انواع مهارت هاي ارتباطي كلي

مهارت هاي ارتباطي كلي چند نوع دارند كه شامل موارد زير مي شوند:

  1. مهارت هاي انتقال پيام

مهارت انتقال پيام شامل مهارت ارتباط كلامي و ارتباط غيركلامي مي باشد، مهارت هاي كلامي شامل كلمات و جملات بيان شده و اصواتي مي شود كه به انتقال اطلاعات و معاني مي پردازد. مهارت هاي غيركلامي به زبان بدن مربوط مي شود كه چگونه فرد علاوه بر صحبت كردن با استفاده از حركات بدن، چهره، طرز نشستن و ايستادن بر ديگران تاثير بگذارد و از اين طريق پيامي را به آن ها انتقال دهيد.

  1. مهارت هاي دريافت پيام

مهارت هايي كه از طريق آن ها پيام هاي مخاطب دريافت مي شود به عنوان مهارت هاي دريافت پيام شناخته مي شوند كه شامل مواردي مانند مهارت هاي خوب گوش دادن، مشاهده با جزئيات و پاسخ دادن مدنظر است.

انواع مهارت هاي ارتباطي جزئي

مهارت هاي ارتباطي جزئي انواع مختلفي دارند كه مي توان به موارد زير اشاره كرد:

  1. مهارت هاي ارتباطي بين فردي

براي اين كه در ارتباطات روزمره بتوانيد عملكرد بهتري داشته باشيد بايد اين مهارت هاي بين فردي را در خود پرورش دهيد و به افزايش و تقويت مهارت بين فردي بپردازيد كه با استفاده از تقويت مهارت هاي انتقال و دريافت پيام صورت مي گيرد. هم چنين براي اين كه مهارت ارتباطي را افزايش دهيد بايد به نكات زير توجه داشته باشيد تا بتوانيد ارتباط موثر و صلح آميزي با ديگران برقرار كنيد.

در مرحله اول بايد شنونده خوبي باشيد و به صحبت هاي ديگران با دقت گوش دهيد. اين كه بتوانيد چه ميزاني از پيام خود را به مخاطب برسانيد به درك عميق گفته هاي طرف مقابل تان بستگي دارد براي اين كه علاقه خود را به صحبت هاي ديگران نشان دهيد بايد سعي كنيد از آن ها سوال بپرسيد تا متوجه شوند به صحبت هاي آن ها گوش مي دهيد.

به طور معمول افراد به سمت كساني جذب مي شوند كه مشتاق به برقراري ارتباط با ديگران هستند و علاقه واقعي آن ها را نسبت به برقراري ارتباط مي بينند به همين دليل شما بايد بتوانيد اين مهارت ها را فرا بگيريد و با توجه به ويژگي هاي زير خودتان را فردي اجتماعي و جذاب نشان دهيد. تا ديگران به سمت شما جذب شوند.

  • در هنگام ارتباط با ديگران سعي كنيد لبخند بزنيد و خوشرو باشيد.
  • تماس چشمي يكي از موثرترين روش هاي برقراري ارتباط موثر مي باشد سعي كنيد در هنگام صحبت كردن تماس چشمي برقرار كنيد.
  • درك ديدگاه هاي مختلف و شنونده بودن آن ها به روابط عميق و دوستانه كمك بسياري مي كند.
  • سعي كنيد در جمع ها نظر خود را بيان كنيد و ابراز وجود نماييد و منفعل نباشيد.
  • در مورد موضوعاتي كه اطلاعات نداريد گزافه گويي نكنيد و سعي كنيد اطلاعات بروزي داشته باشيد.
  1. مهارت هاي ارتباطي كاري

يكي از مهارت هايي كه در زمينه كاري بايد به آن توجه شود مهارت هاي ارتباطي كاري مي باشد و برخي از مديران شركت هاي موفق مبالغي را براي آموزش مهارت هاي ارتباطي كاري براي كارمندان خود هزينه مي كنند كه باعث بهبود اخلاق كاركنان، توليدات بيشتر، افزايش فروش و رضايت مشتري مي شود.

براي اين كه ارتباط با كيفيتي در زمينه كاري داشته باشيد بايد تمام انرژي خود را بر روي درك مخاطبتان صرف كنيد و براي به دست آوردن اين مهارت بايد به تقويت مهارت هاي كلامي و غيركلامي بپردازيد.

  1. مهارت هاي ارتباطي نوشتاري

در صورتي كه بتوانيد مهارت نوشتن خود را تقويت كنيد اين مسئله باعث مي شود تا درك پيام هاي نوشتاري شما براي خواننده عميق تر شود و تاثير بيشتري بر روي خواننده بگذارد، ارتباطات نوشتاري شامل نامه ها، ايميل ها، يادداشت ها و خبرنامه ها مي شود و توجه داشته باشيد كه نوشته شما بايد به شكل صحيح و درست بيان شود و مقدمه اي جذاب داشته باشد.

كليد ارتباط نوشتاري، مشخص كردن و وضوح هدف از انتقال پيام مي باشد براي مثال مي توانيد از جمله ( در اين نامه قصد دارم تا شما را از علاقه خودم به موضوع … آگاه كنم) استفاده كنيد، استفاده از دستور زبان صحيح و مناسب، املاي درست كلمات، لحن مكالمه از نكات مهم و قابل توجه مي باشد كه بايد در ارتباط نوشتاري به آن دقت كرد و بر روي متن تاثير گذار خواهد بود.

منبع : مهارت هاي ارتباطي | اهميت انواع مهارت هاي ارتباطي

تا كنون نظري ثبت نشده است
امکان ارسال نظر برای مطلب فوق وجود ندارد