پنجشنبه ۱۹ تیر ۰۴

تاثير اعتياد بر خانواده

خانواده,سرگرمي,ازدواج

تاثير اعتياد بر خانواده

۳۴ بازديد

تاثير اعتياد بر خانواده ، اعتياد با خانواده و فرزندان چه مي كند؟

اعتياد بر روي خانواده تاثير مي گذارد و معضلي است كه علاوه بر فرد معتاد اطرافيان و به ويژه خانواده او را دچار بحران ها و آسيب هايي مي كند. فردي كه معتاد است گرايش خود را به خانواده از دست مي دهد و اهميتي براي آن ها قائل نمي شود زيرا او به مواد مخدر وابسته شده است و به فكر مصرف و رفع وابستگي به مواد مخدر مي باشد.

كودكاني كه در خانواده هاي معتاد زندگي مي كنند اغلب وحشت زده مي باشند و آسيب هاي رواني بسياري را بايد تحمل كنند احتمال دارد آن ها مورد خشونت قرار بگيرند، دچار استرس و اضطراب بعد از سانحه مي شوند و يا با مواردي مانند اضطراب و افسردگي دست و پنجه نرم كنند.

در خانواده هايي كه يكي از اعضاي آن معتاد مي باشد قوانين و مقررات خاصي وجود ندارد و اوضاع خانواده آشفته و نابسامان مي باشد در اين موقعيت اعضاي خانواده بايد آگاهي لازم از آسيب هاي اعتياد داشته باشند تا بتوانند با مراجعه به مشاور اعتياد اقداماتي براي درمان انجام دهند و يا آسيب ها را كاهش دهند.

تاثير اعتياد بر خانواده، از بين رفتن روابط در خانواده

اعتياد پديده اي است كه بر روي زندگي فرد اثر مي گذارد و به تدريج زندگي او را درگير مي كند و باعث مي شود تا تك تك اعضاي خانواده با صدمات جبران ناپذيري رو به رو شوند و اعتياد و وابستگي به مواد مخدر باعث مي شود تا تغييراتي در سبك زندگي فرد به وجود آيد و احتمال دارد كه تمام قوانين و مقررات تغيير كند.

فردي كه معتاد شده هر چه وابستگي اش به مواد مخدر بيشتر شود ارتباطش با اعضاي خانواده كمتر خواهد شد زيرا اعتياد باعث مي شود تا روابط عاطفي ميان اعضاي خانواده با مشكلات و بحران هايي رو به رو شود.

در عوض ارتباط ميان فرد معتاد و مواد مخدر بسيار زياد است و به بخش بزرگي در خانواده تبديل مي شود. ديگر اعضاي خانواده حس امنيت و اعتماد به فرد معتاد ندارند و دچار نااميدي مي شوند، در بسياري مواقع فرد معتاد رابطه سردي با والدين و اعضاي خانواده اش دارند و در بسياري موارد مخفي كاري مي كند و والدين هيچگاه حتي بعد از ترك فرزندشان حس اعتماد اوليه را به او نخواهند داشت.

تاثير اعتياد بر خانواده، تغيير سبك زندگي در جهت منفي

هر يك از اعضاي خانواده زماني كه با فرد معتاد رو به رو مي شوند در هنگام مواجه با او روش هاي خاصي را به كار مي گيرند بسياري از آن ها احتمال دارد نياز هاي احساسي و رواني خود را ناديده بگيرند و براي اين كه بحث و مشاجره در ميان آن ها به وجود نيايد ترجيح مي دهند كه رفتار هاي دردسرساز فرد معتاد را تحمل كنند و آن ها را توجيه كنند به كارگيري اين روش ها به مرور زمان باعث مي شود تا بر روي سبك زندگي افراد خانواده تاثير بگذارد و جزئي از سبك زندگي آن ها شود.

اعضاي خانواده گاهي اوقات به دليل عدم آگاهي رفتار هاي نامناسبي با فرد معتاد دارند و نقش هايي كه به آن ها متحمل مي شود را مي پذيرند غافل از اين كه دسته اي از رفتار ها باعث استمرار مصرف مواد مخدر در فرد معتاد مي شود و به همين دليل بايد اعضاي خانواده بايد ها و نبايد هاي رفتار صحيح با فرد معتاد را ياد بگيرند.

در خانواده اي كه فرد معتاد وجود دارد سبك زندگي به گونه اي تغيير مي كند كه تمام تمركز و نگراني ها بر روي فرد معتاد مي باشد و احتمال دارد نيازهاي جسمي و روحي اعضاي ديگر خانواده به درستي تامين نشود به عنوان مثال پدري معتادي كه قبل از اين نان آور خانواده بود نقش خود را به مادر و فرزندان مي دهد و در اين شرايط مادر خانواده به تنهايي مجبور مي شود كه امور خانواده و رفاه اعضاي خانواده را به دوش بكشد.

تاثير اعتياد بر خانواده، احساس گناه و شرم در اعضاي خانواده

اعضاي خانواده فرد معتاد تصور مي كنند كه رفتار هاي آن ها نادرست بوده و در گذشته به او بي توجهي كرده اند كه باعث بروز اعتياد در فرد شده است و دائما احساس گناه مي كنند و مادر خانواده فكر مي كند كه به فرزندش محبت كافي نكرده است و او را خوب تربيت نكرده كه فرزندش به راه نادرست رفته و معتاد شده است و به همين دليل سعي مي كند تا با حمايت هاي نادرست مانند تامين نيازهاي مالي و رفاهي زندگي فرزندش، احساس گناه را در خود كاهش دهد و در صورتي افراد ديگر مسئوليت وظايف فرد معتاد را برعهده بگيرند باعث مي شود فرد معتاد خاطر جمع شده و خيالي براي ترك نداشته باشد در بسياري مواقع فرد معتاد از احساس گناه اعضاي خانواده سوء استفاده مي كنند و بر روي اعتياد خود سرپوش مي گذارند.

از تاثيرات ديگر آن است كه اعضاي خانواده شرمزده هستند و از اين كه ديگران متوجه شوند كه فردي معتاد در خانواده آن ها وجود دارد احساس خجالت مي كنند و به همين دليل روابط خود را با اطرافيان و فاميل قطع مي كنند. بسياري از مواقع خانواده ها گمان مي كنندكه اگر فرد معتاد را ترك دهند همه مشكلات آن ها حل مي شود اما نكته اي كه اهميت دارد كشف علت اعتياد مي باشد تا فرد از برگشت دوباره آن جلوگيري كند.

تاثير والدين معتاد بر فرزندان

اعتياد والدين باعث مي شود تا رشد كودكان با بحران هايي رو به رو شود و آن ها در معرض مشكلات عاطفي، رواني و جسمي قرار مي گيرند. همچنين والدين نقش بسيار مهمي در تربيت و رشد كودكان دارند و والدين معتاد بيشتر درگير مواد مخدر، خشونت خانگي، طلاق، بيكاري ، بيماري هاي رواني و مشكلات قانوني هستند و نمي توانند به عنوان پدر و مادر نقش شان را به درستي ايفا كنند.

كودكاني كه والدين آن ها معتاد است دچار افسردگي ، اضطراب، اختلالات غذا خوردن و غيره مي شوند و احتمال خودكشي در آنها زياد مي باشد و همچنين گرايش به مواد مخدر در فرزندان كه خانواده معتاد دارند بسيار بيشتر است.

در خانواده هايي كه درگير اعتياد هستند ممكن است كودكان مورد سوء استفاده جنسي و جسمي قرار بگيرند كه اتفاقي بسيار دردناك و غير قابل اجتناب مي باشد و اين كودكان عزت نفس پاييني دارند و كنترل دروني ندارند و به همين دليل به احتمال زياد در آينده مورد سوء استفاده قرار مي گيرند و قرباني مي شوند.

در ادامه اين مقاله برخي از تاثيرات والدين معتاد بر فرزندان پرداخته شده است كه در زير مورد بررسي قرار مي گيرد.

تاثير اعتياد والدين بر سلامت جسماني كودكان خانواده

كودكاني كه در خانواده معتاد زندگي مي كنند به دليل استشمام دود هاي ناشي از استعمال دخانيات و مواد مخدر بيشتر به بيماري هايي مانند انتريت، كوليت و آسم دچار مي شوند كه احتمال دارد به خاطر استرس نيز گرفتار اين بيماري ها شوند، علاوه بر اين ها مسموميت، مشكلات گوارشي و تنفسي در كودكان ديده شده است.

اگر در دوران بارداري فرد از مواد مخدر استفاده كند احتمال دارد فرد به دنيا آمده دچار نواقص مادر زادي و عقب ماندگي ذهني شود و مادران بارداري كه الكل مصرف مي كنند منجر به سندروم جنين الكلي شوند و كودك دچار مشكلات و نواقص بسياري خواهد شد.

تاثير رواني و احساسي اعتياد بر فرزندان

اعتياد والدين باعث مي شود تا اختلالات رواني و اختلالات اضطرابي در كودكان افزايش يابد و بر اساس مطالعاتي كه انجام شده است تعداد زيادي از كودكان كه دچار اختلال پرخوري عصبي هستند والدينشان معتاد بوده است كه بر روي آن ها تاثير گذاشته است.

ميان مواد مخدر و جامعه ستيزي ارتباط تنگاتنگي وجود دارد و به همين دليل فرزندان افراد معتاد به الگوبرداري از والدين، تقليد از آن ها مي پردازند و اغلب دچار اختلال ضد اجتماعي مي شوند.

رفتار افراد معتاد غير قابل پيش بيني مي باشد و خلقيات آن ها به مصرف مواد مخدر ربط دارد و با آن تنظيم مي شود، زماني كه مواد مخدر تهيه كرده باشند آرام و شاد هستند و زماني كه نتوانند مواد خود را تامين كنند خمار مي شود و رفتار هاي نادرست و خشونت آميز از خود نشان مي دهند و به همين دليل كودكان اين گونه افراد حس بي اعتمادي نسبت به بزرگسالان پيدا مي كنند.

يكي ديگر از نتايج تاثيرگذار اعتياد بر روي خانواده، احساس گناه در كودكان مي باشد زيرا بسياري از كودكان تصور مي كنند كه مسئول و مقصر اعتياد والدينشان مي باشند و آن ها از اعتياد والدينشان خجالت مي كشند، همين امر باعث مي شود تا با همسالان خود تعامل و ارتباط نداشته باشند زيرا دوست ندارند دوستانش متوجه اعتياد والدينشان شوند.

علاوه بر اين ها ترس از دست دادن والدين و عدم احساس امنيت يكي ديگر از تاثيرات والدين معتاد بر روي فرزندشان مي باشد.

منبع : تاثير اعتياد بر خانواده

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.