درمان و دليل قهر طولاني
قهر طولاني از جمله رفتارهاي مخربي است كه در بسياري از خانواده ها ديده مي شود. افراد مختلف معمولا از اين روش براي رسيدن به خواستههاي خود استفاده مي كنند. قهر مي تواند علت هاي مختلفي داشته باشد اما به هر دليلي كه باشد پيامدهاي نامناسبي را به همراه دارد.
روانشناسي قهر
قهر نوعي رفتار دفاعي براي آزار طرف مقابل يا ناراحت شدن و سرسنگين بودن با همسر يا افراد ديگر به هر نيتي است. البته اين امر هميشه بد نيست شايد با قهر فرد نسبت به رفتار اشتباهش آگاه شود اما نبايد در طولاني مدت از اين روش استفاده كرد.
تفاوت قهر و لجبازي
قهر و لجبازي هر دو رفتاري متفاوت هستند و ريشه در خصوصيات اخلاقي فرد دارند. هردوي آن ها حاصل خشم افراد درونگرا كم جرات، منفعل، پرخاشگر، خجالتي و پرتوقع هستند، اين افراد نمي توانند احساسات خود را بيان كنند و قهر براي آن ها نوعي اعتراض مي باشد كه از جانب كسي كه داراي ويژگيهاي ذكر شده است ابراز ميشود.
لجبازي به معناي پافشاري روي نظر و عقيده خود فرد است. اين افراد با عقايد و افكار ديگران مخالفت ميكنند و از موضع خود كوتاه نميآيند.
چه كساني بيشتر قهر مي كنند؟
افرادي كه بيشتر قهر مي كنند انتقاد ناپذير بوده، اعتمادبه نفس پاييني دارند و به دليل ترس و اضطرابي كه دارند نمي توانند از خود دفاع كنند در نتيجه به قهر رو ميآورند.
اين افراد براي جلوگيري از اضطراب و فرار، واكنش هاي كنارهگيري را انتخاب ميكنند.
همچنين كودكاني كه والدينشان از قهر براي تنبيه استفاده مي كنند در بزرگسالي هم در مواجهه با مشكلات از اين واكنش استفاده مي كنند.
دلايل قهر كردن
مهم ترين دلايل قهر عبارت است از:
- والدين آن ها از قهر كردن به عنوان تنبيه استفاده كرده اند مثلاً والدين براي اينكه فرزندشان اشتباهي را تكرار نكند با او قهر ميكنند.
- براي جلب توجه، برخي از افرادي كه در شرف ازدواج هستند قهر مي كنند تا نامزدشان نسبت به آن ها بي توجه نشود.
- آزار و اذيت يك نفر به قدري زياد است كه به فكر قطع ارتباط كامل مي افتند.
- گاهي در رابطه افراد نمي توانند به درستي منظور خود را بيان كنند، وهمين موضوع باعث دلخوري و خشم طرف مقابل و با يكديگر قطع ارتباط مي كنند.
- اگر فردي عزت نفس پايين و آسيبديده اي داشته باشد وقتي با نظر و عقيده او مخالفت شود.
- باج گيري عاطفي، در واقع فرد براي رسيدن به خواسته هايش از اين روش استفاده مي كنند .
- الگوبرداري فرزندان از والدين. وقتي والدين براي تنبيه فرزندشان از قهر استفاده مي كنند.
- ناتواني در بيان مشكلات، وقتي افراد مهارت گفت و گو و حل مسئله را نمي دانند شناخت كافي نسبت به يكديگر ندارند.
پيامد و معايب قهر بر روي روابط
گاهي قهر كردن مي تواند حتي از كتككاري هم بدتر باشد زيرا سكوت براي برخي از افراد بسيار زجرآور است و مسائلي كه مي تواند تنها با صحبت برطرف شود به كينه تبديل ميشود كه به مرور زمان باعث سردي رابطه ميشود، اگر قهرها ادامه دار باشد فرد به مرور از چشم همسرش ميافتد و اگر اين روش براي فرد عادي شود ديگر تلاشي براي بهبود رابطه نمي كند.
به ياد داشته باشيد كه قهر روش درستي براي برخورد با مشكلات نيست زيرا باعث ميشود سوءتفاهمها باقي بماند.
چگونه جلوي قهر را بگيريم؟
براي اينكه رابطه خود با همسرتان و يا افراد ديگر را حفظ كنيد بايد دست از اين رفتار برداريد و به جاي رفتارهاي تخريب گر، رفتارهاي مهرورزي را جايگزين كنيد.
در طول روز ساعاتي را كنار هم بنشينيد و با اعضاي خانواده صحبت كنيد، جلسات خانوادگي برگزار كنيد و مشكلات را در جلسه مطرح كنيد.
-
سكوت
با قهر كسي تنبيه نميشود بلكه كدورتها بيشتر ميشود، به جاي قهر كردن سكوت كنيد و البته پيش از سكوت به طرف توضيح دهيد«كه به خاطر شرايط پيش آمده ادامه بحث مي تواند اوضاع را بدتر كند بنابراين ترجيح ميدهم فعلاً سكوت كنم»
سپس محيط را ترك كنيد و پس از فروكش شدن عصبانيت دوباره مشكلات خود را در آرامش حل كنيد.
-
پيش قدم شويد
اگر احساس مي كنيد كه قهر شما يا همسرتان بيش از اندازه طولاني شده و به رابطه بين شما آسيب مي زند، براي بهبود آن پيش قدم شويد و هرگز تصور نكنيد كه اين كار باعث مي شود كه كوچك شويد.
در اين شرايط بهتر است كه هميشه يك نفر پيش قدم نشود زيرا به مرور احساس مي كند كه تنها كسي است كه براي رابطه تلاش مي كند.
-
ناراحت نشويد
ممكن است همسر شما تيكه بي اندازد يا رفتار شما را مسخره كند اما سعي كنيد كه ناراحت نشويد، برخي از افراد هنگام عصبانيت نمي توانند رفتار خود را كنترل كنند و همسر شما نيز ممكن است يكي از اين افراد باشد بنابراين در اين هنگام به اخلاق هاي خوب همسر خود فكر كنيد و به ياد داشته باشيد كه با عصبانيت شما فقط همه چيز بدتر مي شود.
-
لجبازي ممنوع
هميشه راه آشتي را باز بگذاريد و در صورت لزوم معذرت خواهي كنيد نگه داشتن يك رابطه وحل مسئله يك مهارت است.
رفتن به اتاق و بيرون نيامدن، قطع كردن تلفن و موارد ديگر همگي جزو لجبازي هايي هستند كه شرايط را سخت تر مي كنند.
-
همسر خود را تشويق به حرف زدن كنيد
از همسر خود بخواهيد تا دليل ناراحتي خود را براي شما توضيح دهد. مثلا ممكن است بگويند «وقتي امروز تلفن من را جواب ندادي بسيار ناراحت شدم.» پس از شنيدن حرف همسرتان حتما با او همدردي كنيد و بگوييد كه اگر شما هم جاي او بوديد همچين احساسي پيدا مي كرديد و سپس به او قول دهيد كه سعي مي كنيد هميشه تماس هاي او را پاسخ دهيد.
-
مشاوره
براي بسياري از افراد مشاوره آخرين راه محسوب مي شود، اما اگر زوجين به موقع به مشاور مراجع كنند توانايي بسيار بيش تري در بهبود زندگي خود پيدا مي كنند.
به ياد داشته باشيد كه كمك گرفتن از يك متخصص مي تواند در بهبود و ادامه رابطه شما نقش مهمي داشته باشد.
-
محرك ها را شناسايي كنيد
اگر همسر شما ناراحت مي شود كه “فراموش كرديد كودك خود را از مدرسه به خانه بياوريد” يا “فراموش كرديد سالروز ازدواج خود را جشن بگيريد”، بهترين كار وارد كردن زمان كارها در تقويم گوشي است. به اين شكل شما محرك هاي عصبانيت را شناسايي و از دعواهاي آينده جلوگيري كرده ايد.
منبع : درمان و دليل قهر طولاني